Piekarnik to wciąż jeden z najpopularniejszych urządzeń AGD stosowanych w gospodarstwie domowym. Od typowych modeli po stylizowane na retro czy nowoczesne. Niezależnie od kształtu i formy piekarniki zużywają się wraz z upływem lat eksploatacji i prędzej czy później dochodzi do większych lub mniejszych awarii. W tym artykule damy wskazówki co może być powodem, gdy wydobywa się nieprzyjemny dym z piekarnika i nieprzyjemny drażniący zapach.
Zalegający tłuszcz i resztki potrawy w komorze piekarnika
W codziennym użytkowaniu piekarnika, niejednokrotnie zdarza się przypalenie „foli do pieczenia” o górną grzałkę czy rozpryskanie lub wylanie się oleju na wewnętrzne elementy piekarnika jak grzałka czy wentylator termoobiegu. Nie zawsze zwrócimy na to uwagę, a gdy kolejny raz chcemy skorzystać z naszego piekarnika mogą nas zaskoczyć kłęby dymu i drażniący zapach tworzący się podczas spalania zalegającego tłuszczu czy foli.
Ryzyko uszkodzenia piekarnika lub pożaru jest dość znikome. Wysoka temperatura prędzej czy później całkowicie wypali zalegające resztki wewnątrz piekarnia. Mimo to zalecamy regularnie dbać o czystość urządzenia i starać się na bieżąco czyścić piekarnik po każdym użyciu. W tym celu możemy zaopatrzyć się w dedykowane do piekarników detergenty, które ułatwią nam dbanie o niego.
Wygrzanie piekarnika
Fabrycznie nowy piekarnik zanim zostanie użyty po raz pierwszy powinien być uprzednio uruchomiony na pusto z najwyższą dostępną temperaturą na kilkanaście minut. Taką informację możemy przeczytać w większości dostępnych instrukcji do piekarnika. Takie wygrzanie piekarnika zapobiegnie na przyszłość wydzielaniu się nieprzyjemnego zapachu emitowanego podczas pieczenia.