Kiedy urządzamy mieszkanie to istotne znaczenie ma wybór płyty kuchennej. Obecnie producenci oferują płyty indukcyjne, ceramiczne i gazowe, a czasami mieszają funkcje np. dwóch płyt. Na co, zatem warto zwrócić uwagę kiedy wybieramy płytę do mieszkania i jakie zalety i wady posiada każde z tych rozwiązań?
Płyta indukcyjna ceramiczna czy gazowa? Jaką wybrać kiedy bierzemy pod uwagę cenę zakupu, zużycie energii i opłaty?
Najwięcej zapłacimy za płytę indukcyjną, której wartość rekompensuje, jednak później stosowanie i fakt, że pozwala oszczędzić energię elektryczną, gdyż działa tylko wówczas kiedy postawimy na niej naczynia. Z kolei płyta ceramiczna, która również należy do droższych rozwiązań w kuchni, uważana jest za wygodną w obsłudze, choć pobiera energię w ilości porównywalnej do kuchenek gazowych.
Wiele osób decyduje się na zakup płyty gazowej, która jest najtańsza, choć w praktyce korzystanie z niej pociąga za sobą znaczne straty energii i związane z tym wydatki. Wynika to z faktu, że w trakcie gotowania dochodzi do strat ciepła.
Osoby, które wybierają płyty ceramiczne i indukcyjne muszą liczyć się z faktem, że do korzystania z nich niezbędne są specjalne naczynia. To zaś oznacza dodatkowe wydatki. Zaletą jest, jednak fakt, że takie płyty są bardzo wytrzymałe i w praktyce służą bezawaryjnie przez wiele lat.
Zobacz: Naprawa indukcji oraz awarie płyt indukcyjnych.
Dobrą informacją jest też fakt, że gwarancja udzielana na zakup garnków do stosowania na płytach indukcyjnych i ceramicznych jest dłuższa niż w przypadku tych do użycia na płytach gazowych.
Jeśli decydujemy się na zakup kuchenki gazowej możliwe jest korzystanie z różnych rodzajów naczyń – również tych przeznaczanych typowo do płyty indukcyjnej lub ceramicznej. Stanowi to znaczna wygodę, choć sama wysokość rachunków, jakie ponosimy może być już mniej przyjemną niespodzianką dla właścicieli.
Bezpieczeństwo, komfort i design stosowania różnego rodzaju płyt do kuchni
Jeśli chodzi o kwestie związane z bezpieczeństwem podczas codziennego stosowania, to niekwestionowanym liderem jest płyta indukcyjna, która nagrzewa się dopiero wtedy, gdy postawi się na niej naczynia. To istotne, kiedy w domu jest małe dziecko, ponieważ nie ma obaw, że może się poparzyć, jak np. w przypadku płyty gazowej. Płyta indukcyjna ponadto stygnie szybko po wyłączeniu – zdecydowanie szybciej niż płyta ceramiczna i gazowa.
Podczas gotowania na płycie gazowej mamy do czynienia z otwartym ogniem, co sprzyja poparzeniu się, zwłaszcza kiedy w domu są osoby starsze, nieposiadające pełnej sprawności ruchowej oraz małe dzieci.
Nowoczesny wygląd i komfort korzystania zapewniają płyty ceramiczne i indukcyjne. Można też znaleźć estetyczne designerskie płyty gazowe, ale ich cena jest już wyższa. Zaletą stosowania tradycyjnej płyty gazowej jest jednak fakt, że najszybciej podgrzeje wodę lub potrawy, a podczas korzystania z płyty ceramicznej będzie to trwało dłużej. Ponadto po wyłączeniu płyta ceramiczna będzie gorąca jeszcze przez jakiś czas, przez co ważne jest zwracanie uwagi, by się nie poparzyć.